Webshop

Zonbescherming

Zonbescherming:

Wat is het verschil tussen UVA en UVB-bescherming?
UVA-straling:
Deze straling komt ook door wolken en glas heen en komt diep in de huid (tot de lederhuid). UVA is 365 dagen per jaar aanwezig (ook in de schaduw). UVA is voor een groot deel verantwoordelijk voor huidveroudering (A=ageing) en kan huidkanker veroorzaken. UVA-straling is veel minder sterk dan UVB-straling, maar daardoor merk je een teveel aan UVA-straling niet.

UVB-straling: UVB dringt niet heel diep in de huid (tot de opperhuid), maar is wel de meest intensieve straling en geeft verbranding van de huid (B=burn) en kan huidkanker veroorzaken.

Blootstelling aan UV-straling kan op den duur celschade veroorzaken. Dit uit zich in pigmentatie, rimpels, huidverslapping en het geeft een verhoogd risico op huidkanker.

Daarom is het verstandig om dagelijks een zonbescherming (SPF 30 of 50) te gebruiken die tegen UVA en UVB beschermt. Voor optimale bescherming combineer je dit met een antioxidant (vit C). De SPF geeft alleen de bescherming tegen UVB aan. De bescherming tegen UVA wordt aangeven met een cirkel op de verpakking met daarin UVA.

Waarom is het verstandig om dagelijks zonbescherming te gebruiken?
UV-straling is elke dag aanwezig en UV-A kan ook door wolken en glas heen komen. UV-straling kan celschade veroorzaken wat zich uit in pigmentatie, rimpels en verminderde stevigheid. Ook kan het huidkanker veroorzaken. Gebruik daarom dagelijks zonbescherming, minimaal SPF 30 of SPF50 en combineer dit met een antioxidant (vit C).

Hoe weet je of een zonbescherming ook tegen UV-A beschermt?
De SPF geeft alleen de UVB-bescherming aan. UVA bescherming wordt aangegeven met een cirkelvormig logo met daarin UVA op de verpakking. De UVA bescherming moet minimaal 1/3 van de UVB beschermingsfactor zijn. Beschermen tegen UVA is belangrijk, omdat deze straling het hele jaar aanwezig is en zelfs door wolken en glas komt. Kijk altijd op de verpakking of een zonbescherming UVA en UVB bescherming geeft.
De producten van La Roche Posay hebben een extra sterke UVA-filtering

Wat betekend de SPF precies?
De SPF staat voor Sun Protection Factor. De SPF geeft aan hoeveel UV-B straling geabsorbeerd of gereflecteerd kan worden door de zonbescherming. De SPF geeft dus alleen de bescherming tegen UVB aan. Als je zonder zonbescherming na 10 minuten zou verbranden, dan zou het met SPF 30 30 keer zo lang duren voor je verbrand. Dus 10 minuten x 30 = 300 minuten. Alleen klopt dit niet, want het verschilt per keer hoelang het duurt voor je verbrand. Dit is afhankelijk van de zonkracht, tijdstip van de dag en de plek op de aarde.
Om de SPF te bereiken die op de verpakking staat moet je elke 2 uur opnieuw insmeren. Na het aanbrengen neemt de werkzaamheid van de filters af, hoe snel dit gebeurd is afhankelijk van je huidtype, de zonkracht, je inspanning (zweten, zwemmen) en de gebruikte zonbescherming.
Daarnaast smeert bijna iedereen te weinig zonbescherming, waardoor de SPF die op de verpakking staat niet bereikt wordt.

Hoeveel zonnebrandcrème moet je smeren en hoe vaak?
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen te weinig, te dun en niet vaak genoeg zonnebrandcrème smeren. De meeste mensen gebruiken maar een kwart of de helft van wat eigenlijk moet. Bij te weinig smeren krijg je niet de SPF die op de verpakking staat, maar een lagere SPF. Om de juiste bescherming te krijgen, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Breng de zonbescherming 30 minuten voordat je de zon ingaat aan. Herhaal dit om de 2 uur als je veel buiten bent. Breng het ook opnieuw aan na inspanning, zoals sporten of zwemmen. Dit komt neer op ongeveer:
• Gezicht: een halve theelepel
• Armen en benen: ongeveer 4 eetlepels
• De voor- en achterkant van je romp: 2 eetlepels
Voor het hele lichaam gebruik je per keer smeren 6-7 eetlepels, dit is ongeveer 33ml. Met een fles zonnebrandcrème van 200 ml kun je dus je hele lichaam ongeveer 6 keer insmeren.

Waar opletten bij aanschaffen zonbescherming?
Er zijn zoveel verschillende merken zonbescherming, maar waar moet je nu opletten bij de aanschaf van een zonnebrandcrème.
Een zonbescherming moet:
• Tegen UVA en UVB beschermen (breedspectrum zonbescherming).
• Een hoge beschermingsfactor hebben (minimaal SPF 30).
• Een UV-filter hebben die veilig is voor de gezondheid en die goed genoeg werkt.
• Goed genoeg op de huid blijven zitten.
• Geen ingrediënten bevatten die de huid irriteren.
Advies zon en zonbescherming:
• Smeer uw huid een half uur voordat u de zon in gaat royaal in met het anti-zonnebrandmiddel.
• Geniet van de zon, maar zorg dat de huid niet verbrandt.
• Ga niet uitgebreid zonnebaden tussen 12 en 15 uur.
• Let op de sterkte van de zon - de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.
• Smeer uw huid elke twee uur opnieuw in met anti-zonnebrandmiddel. Doe dit vaker wanneer u net hebt gezwommen of sterk hebt getranspireerd.
• Ook al heeft u al een kleurtje: blijf toch een anti-zonnebrandmiddel gebruiken.
• Koop elk jaar nieuwe zonbescherming, zonbescherming in na opening 1 jaar houdbaar.
Nadat de verpakking is geopend of met hoge temperaturen in aanraking is geweest, kan de factor op de verpakking teruglopen naar een lagere beschermingsfactor. Het middel geeft dan niet altijd meer de volledige bescherming.

Is de zonbescherming in mijn dagcrème of foundation voldoende?
Het is verstandig om een aparte zonbescherming te gebruiken i.p.v. een dagcrème of foundation met zonbescherming. Een foundation moet je erg dik opsmeren, wil je de SPF die op de verpakking staat krijgen. Daarom is het beter om eerst een zonbescherming aan te brengen en dan de foundation. Bij een dagcrème met SPF zou je die wel in de ochtend kunnen gebruiken, maar daarna kun je beter om de 2 uur smeren met een zonbescherming.
Hoe kan ik het gebruik van make-up en zonbescherming combineren?
Breng in de ochtend eerst een zonnebrandcrème aan en daarna de foundation. Bij mooi weer is het advies om de zonbescherming om de 2 uur opnieuw te smeren. Als je foundation op hebt is dit lastig met een zonnebrandcrème. Gebruik daarom om de 2 uur La Roche Posay Anthelios SPF 50 gezichtsmist. Dit is een spray met onzichtbare finish en glimt niet. Spray op ongeveer 20 cm afstand over het gezicht, sluit tijdens het sprayen de ogen en mond.

Pigmentvlekken door parfum en de zon
Wist je dat parfum in combinatie met zonlicht pigmentvlekken kan veroorzaken. Spuit daarom met mooi weer de parfum niet in je hals, maar op je kleding. Zo kun je pigmentvlekken in de hals voorkomen. Gebruik overdag ook altijd een zonbescherming en antioxidant.
Zonbescherming kun je via de webshop, mail praktijk@huidtherapie-keuning.nl of dm bestellen.

Andere berichten

idealcreditcardbancontactapplepaypaypal

Volg ons ook op 

Copyright © 2024 Praktijk voor huidtherapie Keuning.
Alle rechten voorbehouden.
Website: YZCommunicatie
magnifiermenu