Kousenspreekuur

In Groningen, in het Martiniziekenhuis hebben wij iedere dinsdagochtend van 8.00 tot 13.00 uur inloopspreekuur voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen. U kunt binnen deze tijden zonder afspraak terecht.

Tijdens de vakantieperiode hebben wij gewoon iedere dinsdag inloopspreekuur van 8.00 tot 13.00 uur. De ophaaltijden zijn wel gewijzigd.

Kousen ophalen buiten de vakantieperiode: Maandag, dinsdag en donderdag van 08.30 -15.00 uur Woensdagochtend van 08.30 tot 12.00 uur

Kous(en) ophalen in de vakantieperiode

24 juli t/m 4 augustus ’17 (wk: 30/31)

Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 08.30 uur tot 13.00 uur

8 augustus t/m 23 augustus ’17 (wk: 32/33/34)

Dinsdag en woensdag  van 08.30 uur tot 13.00 uur

Wij hebben een contract met alle verzekeraars voor het leveren van kousen. De belangrijkste verzekeraars zijn hieronder genoemd.

  • Menzis/anderzorg
  • CZ/Deltaloyd/Ohra
  • De friesland, VVAA, ONVZ, Nedasco, DSW, Stad Holland
  • Unive, VGZ, IZA en Unive
  • Achmea waaronder Zilverenkuis en FBTO

Therapeutisch elastische kousen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Afhankelijk van uw verzekering heeft u recht op 2 stuks of 2 paar per 12 of 14 maanden. Er zit geen eigen bijdrage op kousen maar ze vallen wel onder het eigen risico van € 385.

De werking van therapeutisch elastische kousen

Therapeutische elastische kousen (TEK) worden vaak steunkousen genoemd. Therapeutisch elastische kousen zijn bedoeld om extra druk te geven aan een arm of been, meestal om de ophoping van vocht/oedeem tegen te gaan. Door de extra druk verplaatst het vocht zich deels van intercellulair (tussen de cellen) naar intravasaal (in bloedvat of lymfevat). Ook de afvoer van vocht door de bloedvaten verbetert.

Indicaties waarbij het dragen van een therapeutisch elastische kous nuttig of noodzakelijk is:

  • Lymfoedeem
  • Chronische veneuze insufficiëntie (CVI)
  • Diep-veneuze trombose (DVT)
  • Erysipelas of wondroos
  • Bij lang staan, zwangerschap of een lange vliegreis worden soms elastische kousen gedragen om het ontstaan van spataders of trombose te voorkomen

Rondbrei en vlakbreien

Een vlakbreikous wordt als een rechte lap gebreid, waarbij per stekenrij gemeerderd en geminderd kan worden. Hierdoor ontstaat een lap die later door middel van een naad aan elkaar gezet wordt. Het voordeel van een vlakbreikous is dat deze zeer nauwkeurig op maat gemaakt kan worden en zodoende kan worden toegepast bij afwijkende beenmaten, na traumata en, in die gevallen waarbij een exacte pasvorm, hoge drukken en een zo exact mogelijk drukverloop is geïndiceerd. Bij lymfoedeem wordt altijd gekozen voor een vlakbreikous.

Een rondbreikous wordt uit één stuk gebreid en heeft geen naad. De vorm van het been wordt meegebreid. Deze kousen zijn mooier en eleganter dan vlakbreikousen en in meerdere kleuren leverbaar. Echter zijn ze door de elasticiteit vaak lastiger aan te trekken, zijn ze kwetsbaarder, geven eerder insnoeringen en zijn niet geschikt voor alle aandoeningen.